biografija

© Radmila Vankoska

Lana Bastašić rođena je u Zagrebu, tadašnjoj SFRJ, 1986. godine. Završila je studije anglistike i komunikologije u Banjoj Luci, i odbranila master rad iz Studija kulture na FPN u Beogradu. Objavila je tri zbirke kratkih priča: Trajni pigmenti (SKC Kragujevac, 2010, konkurs edicije Prvenac), Vatrometi (Čekić, Beograd, 2013) i Mliječni zubi (Booka, Beograd i Buybook, Sarajevo, 2020). Samostalno je objavila knjigu priča za djecu, Nastja crta sunce (Banja Luka, 2015, ilustracije Sandre Dukić). Godine 2014. osvojila je prvu nagradu za neobjavljenu zbirku poezije na Danima poezije u Zaječaru i objavila Naivni triptih o Bosni i umiranju. Njen prvi roman, Uhvati zeca (Kontrast, Beograd 2018), dobitnik je Evropske nagrade za književnost 2020. godine. Roman je bio uvršten u najuži izbor za NIN-ovu nagradu i nagradu Biljana Jovanović. Preveden je na španski, italijanski, katalonski i mađarski, a u pripremi su i prevodi na engleski, njemački, francuski, ruski, holandski, turski, makedonski, slovenački, albanski i bugarski jezik.

Dobila je nekoliko priznanja za kratke priče: prvu nagradu za priču na konkursu Ulaznica (Zrenjanin, 2010), specijalnu nagradu na konkursu Karver: Odakle zovem (Podgorica, 2010), te prvu nagradu na konkursu Zija Dizdarević (Fojnica, 2010. i 2011. godina). Dobitnica je nagrade za poeziju Targa Centro UNESCO u Trstu, 2013. godine i nagrade za najbolju neobjavljenu dramu u sklopu natječaja Udruženja Fercera i Kamernog teatra 55 u Sarajevu, 2013.

Uvrštena je u antologije Pucanja, Pristojan život i Nastavi priču. Objavila je prozu i poeziju u brojnim književnim časopisima u regionu, kao što su Polja, Povelja, Sarajevske sveske, Rukopisi, Putevi, Fantom slobode, Bosanska vila, Strane.ba, Libartes i dr. Gostovala je na mnogim književnim festivalima, uključujući Krokodil i BeFem u Beogradu, Kikinda Short, Bookstan i PitchWise u Sarajevu, Na pola puta u Užicu, Drugu prikaznu u Skoplju, Barski ljetopis u Baru, Sofa festival i Prosefest u Novom Sadu, Festival svjetske književnosti u Zagrebu i Imperativ u Banjoj Luci. Boravila je kao rezidentkinja u Krokodilovoj kući za pisce (program Reading Balkans, maj 2019), u Nona rezidenciji u Sarajevu (Udruženje Crvena, oktobar-novembar 2019) i u Fondaciji Santa Maddalena u Toskani, Italiji (septembar-oktobar 2020). Jedna je od pokretačica projekta Tri + tri sestre, čiji je cilj promocija ženskog književnog stvaralaštva u regionu.

Godine 2016. osnovala je Školu Bloom sa Boržom Bagunjom u Barseloni gdje je uređivala katalonski književni časopis Carn de cap. Članica je PEN centra BiH. Ponekad živi u Beogradu, a ponekad u Zagrebu.

Uglavnom je na putu.